Schaumans-Suijs

Leo Peter Jozef Schaumans
Schaumans – Suijs

Jozef Philip Schaumans en
Joanna Catharina Suijs huwden in 1893 in Asse.
Hun zoon Leo Schaumans huwde in 1921 in Antwerpen met
Marie-Louise Dockx.

De familie Schaumans

De familie Schaumans is afkomstig van Vlaams Brabant, de streek ten westen van Brussel : Zellik, Asse, Essene, Kobbegem, Bekkerzeel,… ook bekend als het Pajottenland. Ook sommige aangetrouwde families komen uit Vlaams Brabant, andere van net over de taalgrens, o.a. Enghien (Edingen), Petit-Enghien (Lettelingen), Bierghes (Bierk), Rebecq (Roosbeek).

Leo Schaumans

Leo Schaumans was de zoon van een handelaar in veevoeders, Jozef Schaumans, die te Asse ook zijn eigen maalderij had. Na zijn studies handelswetenschappen aan het Sint Ignatius instituut in Antwerpen (het latere U.F.S.I.A. en momenteel onderdeel van de universiteit Antwerpen), trouwde Leo Schaumans in 1921 in Antwerpen met Marie Louise Dockx. Hun enige dochter trouwde later met Jozef Zwijsen.
Leo Schaumans publiceerde in 1932 een brochure over de crisis. Na de oorlog leerde hij etsen aan de Academie van Antwerpen bij Louis Peeters. Hij nam diens woning in Liefkenshoek (Kallo) over, van waaruit hij in de jaren 1970 talloze tekeningen maakte van hoeves en huizen die door de onteigeningen ten dode waren opgeschreven.

De familie Suys of Suijs

Joanna Catharina Suijs

Johanna Catharina Suijs was in Asse in dienst bij rentenier Jozef Vermeiren, vroeger pachter in Essene. Zij verwierf na zijn overlijden diens huis op de Kalkoven te Asse.
Daarna huwde ze met de 43-jarige landbouwer Jozef Schaumans, grootvader van mijn moeder.
Eerste versie 8 januari 2003
laatste aanpassing: