Zwysen-Van der Seelen

Johan Adriaan Zwysen
Zwijsen – Van der Seelen

Antonius Zwijsen en
Maria Elisabeth Van der Seelen huwden in 1892 in Antwerpen.
Hun zoon Johan Adriaan Zwijsen huwde in 1923 in Antwerpen met Elise Emilie Habran

De familie Zwysen, Zwijsen of Swijsen

De familie Zwysen in Antwerpen heeft haar voorgeschiedenis in Noord-Brabant, Vlaams-Brabant en Limburg.
Een aantal familieleden kwam rond de eeuwwisseling (19e-20e eeuw) vanuit Noord-Brabant terug naar de Zuidelijke Nederlanden, toen al België. Dit was onder meer het geval voor Antonius Zwijsen, mijn overgrootvader, die naar Antwerpen verhuisde, streek waar onze familie nog steeds vertoeft.

Petrus Swijsen

Enkele biografische gegevens uit :
Dr. J.W.M. Peijnenburg, Joannes Zwijsen, bisschop, 1794-1877, Stichting Zuidelijk Historisch Contact, Tilburg 1996.

Petrus Swijsen, in 1756 geboren in Geetbets, verliet het toenmalige Oostenrijks Brabant na de dood van zijn ouders. Hij trad in militaire dienst van de Republiek der Verenigde Nederlanden en was vanaf 1780 in ’s Hertogenbosch gelegerd. Daar begint het Noord-Brabantse hoofdstuk van onze familiegeschiedenis. Petrus was 26 toen hij in 1783 in ’s Hertogenbosch trouwde met Cornelia Van Heeswijk. Hij verhuisde naar Kerkdriel en begon er te werken als molenaar. Na de dood van zijn vrouw hertrouwde Petrus in 1794 met Wilhelmina Van Herpen. Hij schreef zijn naam toen als Zwijsen. De eerste zoon uit dit nieuwe huwelijk van Petrus en Wilhelmina was Joannes Zwijsen. Hij is bekend geworden als eerste aartsbisschop in Nederland na het herstel van de kerkelijke hiërarchie in 1853. Onze familie, en een heleboel andere Zwijsen stammen af van Cornelis Zwijsen, de jongere broer van de bisschop.

De familie Van der Seelen of Van der Ceelen

De familie Van der Seelen of Van der Ceelen kwam van Reusel in Noord Brabant, vlak aan de grens, via Arendonk naar Turnhout. We treffen ze dus aan in de provincie Antwerpen.

Maria Elisabeth Van der Seelen

Maria Elisabeth Van der Seelen, dochter van Maria Catharina Dergent, werd gewettigd bij het huwelijk van haar moeder in 1870 in Turnhout met Josephus Van der Seelen. Toen ze huwde met Antonius Zwijsen werkte ze als strijkster. Het gezin vestigde zich in de Gasstraat in Antwerpen.

Eerste versie 8 januari 2003
laatste aanpassing: