Dockx-Cnoops

Marie Louise Dockx
Dockx – Cnoops

Johannes Henricus Dockx en
Angelina Maria Ludovica Cnoops huwden in 1897 in Antwerpen.
Hun dochter Marie-Louise Dockx huwde in 1921 in Antwerpen met Leo Schaumans.

De familie Dockx

De familie Dockx treffen we aan in de Kempen, meer bepaald rond Gierle en omgeving.

Cornelius Dockx

Cornelius Dockx, afkomstig van Gierle, kwam in de tweede helft van de 18e eeuw naar Deurne, waar hij trouwde met Anna Spiesens uit Borsbeek. In die periode vestigden zich daar aan de rand van Antwerpen trouwens veel slagers en herbergiers. Hun zoon Gerardus werd er geboren in 1770 en was er herbergier, evenals hun kleinzoon Cornelius.

Henri Dockx

Henri Dockx, kleinzoon van laatstgenoemde Cornelius, kon als dokter afstuderen en vestigde zich in de laatste jaren van de 19e eeuw in het hartje van Antwerpen. Hij huwde er Angeline Cnoops. Hun oudste dochter Marie Louise is mijn grootmoeder.

De familie Cnoops

De familie Cnoops is afkomstig van Rillaar, in het Hageland, vlak bij Aarschot en Scherpenheuvel in de provincie Vlaams Brabant.

Johannes Franciscus Cnoops

Johannes Franciscus Cnoops, geboren in 1794 in Rillaar, huwde met Maria Theresia De Legh in Antwerpen en vestigde zich hier in het begin van de 19e eeuw als kommissionaris.
Zijn zoon en winkelier, Lodewijk of Louis Cnoops, woonde ook in het hart van Antwerpen, met name in de Kammenstraat vlak bij de Groenplaats.

Charles Cnoops

De hierboven genoemde Louis Cnoops had drie kinderen, onder wie Karel of Charles Cnoops, bekend omdat hij op 9 augustus 1913 als voorzitter van de Cercle d’Epee van Antwerpen, een vergadering organiseerde om de Olympische Spelen van 1920 naar Antwerpen te brengen.
Deze Charles Cnoops was de oudere broer van Angeline Cnoops, moeder van mijn grootmoeder Marie Louise Dockx.
Eerste versie 8 januari 2003
laatste aanpassing: